Detox, Dryck, Råvaror och teknik

Kombucha

Fermenterat te

Kombucha är ett fermenterat te som innehåller nyttig, levande bakteriekultur, probiotika. Den är bra för bland annat tarmfloran och matsmältningen och innehåller välgörande enzymer, naturligt järn och B vitaminer. Den motverkar även tillväxt av Candida svampen. B-vitaminer behöver vi framförallt för vårt hår, hud och naglar. Det är en naturlig boost för immunförsvaret och den är laddad med glukosaminer som naturligt ökar produktionen av hyaluronsyra. Det i sin tur ser till att bevara kollagenet i kroppen bättre så att vi motverkar rynkor och andra ålderstecken och kan även lindra artros.


Kombucha är även kraftfullt detoxande. Forskare tror det beror på den antioxidanta aktivitet som kombucha har. Kombucha kan även ha en positiv påverkan på viktnedgång med höga ättiksyra och polyfenoler. Den finns i två smaker – original som smakar lite ättika och ginger smakar lite glögg. Man dricker 2-3 msk/dag, bäst effekt efter mat. Förvaras i kylen och sväller påsen upp är det bara att pysa ut luften.

Fermeneterad mat är inget nytt utan man har fermenterad råvaror runt om i världen i tusentals år. Man äter surkål i Tyskland, kimchi i Korea, miso i Japan, tempeh i Indonesien och vi har vår filmjölk. Man förlänger hållbarheten på råvaran men samtidigt förbättras smak, doft, konsistens och näringsvärdet. Man brukar säga att kroppens centra är magen så ge din 6,5 meter tarm bra saker och förutsättningar till att kunna må bäst. Kroppen är en otrolig maskin vi har och den ska vi vara rädda om.