Mattips

Enkel sommarmat

Lite lättare men också nyttig mat

Nu på sommaren orkar man inte äta lika robust och mastig mat. Man väljer kanske mer sallader och enkel sommarmat. Det beror inte bara på maten utan också på att man äter lättare mat när det är varmt. Man blandar både varmt och kallt i sallader och ser till att man får i sig vad man behöver.

Det finns mycket sommarmat man kan välja

Vare sig du ska äta själv eller bjuda någon på mat så finns det fler sommarmat som du kan äta. Eller bjuda på. En utav dom sakerna är omelett. En omelett kan både vara kalorisnål och mättande. Du kan fylla din omelett med en hel del olika saker beroende pp vad du tycker om tillsammans med en sallad.

sommarmat

En fruktig Omelettish med äpple

På Mitas Mat har vi fyra stycken olika omeletter att välja emellan. Dom kallas för “omelettish” och är en ätfärdig produkt att ätas precis som den är. Varför inte en omelett till frukost, mellanmål eller lunch. Eller som ett komplement till en måltid. Här finns proteiner och kolhydrater.

sommarmat

Full med grönsaker: Omelettish med svamstuvning

sommarmat

Omelettish med spenat och zucchini

sommarmat

Omelettish med mango och kokos

Var kom omelett ifrån?

Omelett  kommer från den franska “omelette”. Den kommer ursprungligen från mellanöstern och man tror det att den kom till Europa via Nordafrika. Maträtten är gjord på ägg och man vispar ihop dom antingen bara med ägg eller andra ingredienser. En omelett kan du grädda i ugnen, steka i en stekpanna på en eller bägge sidor och är nu också populär att göra i en airfryer.

En omelett vispar man ofta ihop med vatten, mjölk eller grädde tillsammans med kryddor. Sen tillsätter man det man tycker om. Bondomeltt innehåller ofta potatis, någon slags fläsk och lök. Medans en provensalsk omelett innehåller tomater, lök och persilja. I sverige säger vi “fransk omelett” som innehåller ägg, vätska och kryddor. Den äter vi antingen enkel eller dubbelvikt med en stuvning i.