Träning/viktigt och mat

Hälsa

Äta hälsosamt!

Att äta hälsosamt är viktigt och kul! Det är faktiskt lättare än man tror att äta nyttigt och hälsosamt. Det som krävs är planering, lite tid och inspiration. Alla kan göra det!

Planering

Planering i matlagning är a och o. Handla för en vecka i taget. Då har du allt hemma som du behöver till dina maträtter och frukt och grönt blir inte dåligt, så du kommer använda dig av allt som du behöver. Sätt dig ner och googla lite på recept, skriv upp vilka maträtter du ska ha under veckan. Det du lagar till middag en dag kan du också ha i matlåda nästa dag, så se till att planera för en extra person. När du har recepten går du igenom vilka ingredienser som behövs till det receptet och skriver upp det i din shoppinglista. Om du handlar på nätet så kan du handla samtidigt som du gör din lista. Nu har du hela veckan planerad.

Tillaga maten

Beroende på hur du jobbar och vilka tider du har så lagar du din mat vid olika tidpunkter. Jobbar du sent på kvällarna? Se då till att laga maten så att du har dina matlådor klara och inte kommer att vara för trött för att laga mat. Storkok är också bra, då kan man ha matlådor i frysen för de dagar man faktiskt inte orkar laga sin mat. Gör matlagningen till någonting kul! Lagar maten tillsammans med din partner eller lyssna på din favorit podd när du lagar. Då blir det roligare och känns inte så jobbigt.

Kosttillskott

Trots att vi äter bra mat och mycket grönsaker behöver vi få i oss mer än vad vi får genom vår mat. Ett enkelt sätt att veta vilka vitaminer vi behöver är att ta ett blodprov och se hur våra värden är. Omega 3 är ett kosttillskott som de flesta behöver då fisken vi äter inte innehåller så mycket Omega 3 som vi faktiskt behöver. Ett annat kosttillskott som har blivit väldigt populärt är CBD olja, den har visat bra effekter på till exempel stress. Även andra bra fördelar om att minska smärtor och eksem. Värt att prova!

Så testa nu en nyare hälsosammare livsstil!