Mattips

Bjud på en gräddig rabarberpaj

Nu är det gott att bjuda på en smaskig gräddig rabarberpaj så här på mitten på sommaren.

Ingredienser

2 dl havregryn
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
1 krm salt
125 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
500 g rabarber
smör till formen

Till servering

vaniljglass

Gör så här :

  • Sätt ugnen på 150°C.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap.
  • Blanda ner de torra ingredienserna.
  • Ansa och skär rabarbern i ca 4 cm stora bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form ca 26 cm i diameter (för 6 port). Bred på smeten.
  • Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills den fått fin färg.

Starta företag om du är duktig på att laga pajer

Är du superduktiga på att laga pajer kan du alltid om du vill starta upp ett företag och börja sälja pajer till olika fester och event. Du kan du ta ett Företagslån utan säkerhet så att du har råd med mjöl, ägg och socker. Sedan beror det på om du ska laga matpajer eller dessert pajer.

För att spara in på pengar och du ska laga dessert pajer så kan du plocka vissa saker över sommaren och frysa in. Du kan då tex frysa in alla sorters vinbär tex svartavinbär, rödavinbär och vitavinbär. Sedan kan du också plocka rabarber och skära dem i bitar sockra dem och sedan även frysa in dem. Skär dem också i bitar innan du fryser in dem. Skriv också datum på påsarna för då vet du exakt när du frös in dem.

Sedan kan du plocka blåbär i skogen som du gör på samma sätt som du gör med alla bären ovan dvs tvätta och sockra dem innan du lägger in dem i frysen. Ska du ha matiga pajer så kan du plocka svamp, tomater och allt möjligt i din trädgård för att sedan frysa in. Planterar du dessutom allt själv kan du verkligen spara väldigt mycket pengar. När du säljer dem vidare så skriver du också på din hemsida att alla dina pajer är närproducerade vilket är mycket populärt för folk numera.

Många människor vill verkligen ha det som är närproducerad för att de tror att det är hälsosammare. Man slipper mellanhänder och man vet var produkterna kommer i från. Detta med mellanhänder har fått en dålig klang. Egentligen är mellanhänder människor som du och jag och är inte alls något negativt. Ju fler mellanhänder desto fler människor som faktiskt tjänar pengar på det du gör. Du ger folk jobb helt enkelt när du lägger in fler personer som jobbar med det som du hanterar.

Vi behöver anställa fler och tänka ut hur vi kan göra så att fler får chansen att jobba för sitt leverne. Att jobba kan ju aldrig vara fel. Det är bättre att få in folk i arbete än att folk ska sitta utanför livsmedelsbutikerna och be om pengar av folk som går förbi. Det är heller inte ett roligt jobb att sitta utanför butikerna på det sättet. Det är kallt och dåligt betalt jobb. Då är det bättre att lägga in så många mellanhänder som möjligt och bidra till att andra människor får ett bättre och värdigare liv. Du kommer själv också må bättre av det om du gör något gott för andra människor. Även om du själv tjänar mindre så har du gjort något gott åt andra människor.