Okategoriserade

Mellanmål och kvällsfika

Lite antioxidanter på kvällskvisten.

Vad brukar ni äta till mellanmål eller på kvällen när ni blir lite sugna? Jag tycker att lite bär och en kopp te är perfekt på kvällen. Jag brukar välja kanel te för det hjälper till att hålla sötsuget borta och det är så otroligt gott. Sen kan man frossa i olika bär.
Som mellanmål tycker jag att en smoothie är perfekt, men på kvällen vill jag gärna äta bären för sig. Just nu är min favoritsmoothie:

Mangosmoothie med kvarg och havregryn

Vill du göra din smoothie lite fylligare, prova att tappa ner havregryn i mixern. Är du glutenintolerant går boveteflingor lika bra. Och gillar du små goda frön, tappa ner lite chia!

2 dl  ekologisk orange juice
2½ dl fryst mango
1 dl yoghurt kvarg naturell
1 msk havregryn

Mixa alla ingredienser till en smoothie och häll upp i 2 glas.

Som kvällsfika är mina favoritbär. hallon, jordgubbar och blåbär.

Blåbär – därför är de så nyttiga

Blåbär är inte bara vackra och goda, de är nyttiga också. Fulla av vitaminer och bra för magen. Här är fem intressanta fakta om de populära bären du borde veta!

Blåbär är ju så gott! Och tänk vad mycket man kan göra av dem! Pajer, muffins, cheesecake, pannkakor, sockerkaka, smoothies… Men det är inte bara smaskigt att äta, de blå bären är faktiskt också riktigt nyttiga för dig.

Blåbär kan hjälpa till att skydda mot en rad sjukdomar, bland andra Alzheimers, Parkinson och diabetes. Skälet? Det finns gott om flavonoider i blåbär – ett ämne som kan minska risken för flera olika sjukdomar.

Hallon – nyttiga fiberbomber

Hallon är en av naturens stora hälsobomber som verkligen boostar din kropp.

Det stora trumfkortet är hallonens innehåll av antocyaniner, mikroskopiska växtämnen som ger hallonen en topplacering bland de mest immunförsvarsstärkande livsmedlen som finns.

Immunförsvaret stärks ännu mer av hallonens höga innehåll av C-vitamin, bara 250 gram täcker dagsbehovet.

Hallon gör dig också mätt, vilket bland annat beror på bärens kolhydratinnehåll. De upptas förhållandevis långsamt och säkrar dig lång mättnadskänsla. Mättnaden för stärks dessutom av det höga fiberinnehållet. Det fyller i magen samtidigt som det gör att matsmältningen fungerar väl.

Hallon hör faktiskt till de allra mest fiberrika bären och frukterna och av den anledningen täcker så lite som 100 gram av bären cirka en femtedel av ditt dagliga fiberbehov.

Jordgubbar är supernyttiga

Jordgubbar är bland annat fyllda av C-vitamin, fibrer och folsyra. Dessutom är de nyttiga eftersom de är kalorifattiga och ett bra alternativ för den som vill dra ner på energiintaget.