Råvaror och teknik

Det bästa med kål

Kål- billigt, nyttigt och gott!

Passa på att frossa i kål när det är säsong. Primärt höst och vinter, även om många kålsorter finns året om. Förutom att kål är billigt är det också nyttigt. Kål innehåller få kalorier men är fullpackad med näring. Det är rikt på vitaminer och innehåller massor av nyttiga kostfiber som hjälper till med matsmältningen. Tänk dock på att kål är gasbildande, speciellt i stora mängder, vilket förutom oönskade gaser kan leda till ont i magen. Det kan därför vara bra att förvälla eller tillaga kålen på något annat sätt innan förtäring.

Det finns många olika sorter att välja på :

Spetskål är mildare i smaken och innehåller inte så många nyttigheter som andra kåltyper. Det är dock en bra nybörjarkål om man vill vänja sig vid smaken. Den innehåller fem gånger mer antioxidanter än isbergssallad, som den ofta kan ersätta på tallriken.

Brysselkålens beska smak indikerar att den innehåller mycket nyttigheter. Ett naturligt superämne i brysselkål är glukorafanin som när man tuggar i sig kålen omvandlas till antioxidanten sulforafan som tros kunna förebygga hjärt-kärlsjukdoma

Savojkål innehåller massor av C-vitamin och betakaroten som stärker immunförsvaret. Dessutom passar kålen perfekt som smalmat med sina få kalorier och många mättande kostfibrer. Finhackad savojkål passar särskilt bra att använda i råkostsallad, där den bidrar med volym och få kalorier

Äter du bara rödkål i jultider? Synd i så fall, för rödkål är supernyttig och fylld med fibrer och antioxidanter. Studier har visat att risken för att få bröstcancer hos kvinnor har halverats hos dem som ätit mycket rödkål, jämfört med dem som inte gjort det. Undvik dock konserverad rödkål eftersom den innehåller mycket socker.

Svartkål har samma kvaliteter som broccoli och brysselkål. Det gäller också dess förmåga att bilda gaser i magen. Trösta dig med att det är värst i början. Efter några veckor har tarmarna vant sig och gasbildningen minskar. Det hjälper också att frysa ned svartkål ett par dagar eller värmebehandla den.

Här kommer ett recept med en bas av kål, enkelt och gott!
Tricolorekål
500 gr färs (idag kyckling)
1 hackad lök
1/2 strimlad purjolök
1/2 vitkål, bitar
1/2 påse svartkål riven
1/2 påse Grönkål riven
1 spetspaprika
2 morötter slantar
2 vitlökar rivna
Rapsolja
1 – 2 msk Dijonsenap
1 – 2 msk sambal
1 brk majs
1 brk créme fraîche
Salt och peppar
Fräs all lök och färsen, ner med övriga ingredienser. När kålen är mjuk häll ner creme fraichen koka upp smaka av och servera gärna med tortilla bröd o avokado eller ät det som det är.
Smaklig spis