Det bästa med kål
Kål- billigt, nyttigt och gott!
Det finns många olika sorter att välja på :
Spetskål är mildare i smaken och innehåller inte så många nyttigheter som andra kåltyper. Det är dock en bra nybörjarkål om man vill vänja sig vid smaken. Den innehåller fem gånger mer antioxidanter än isbergssallad, som den ofta kan ersätta på tallriken.
Brysselkålens beska smak indikerar att den innehåller mycket nyttigheter. Ett naturligt superämne i brysselkål är glukorafanin som när man tuggar i sig kålen omvandlas till antioxidanten sulforafan som tros kunna förebygga hjärt-kärlsjukdoma
Savojkål innehåller massor av C-vitamin och betakaroten som stärker immunförsvaret. Dessutom passar kålen perfekt som smalmat med sina få kalorier och många mättande kostfibrer. Finhackad savojkål passar särskilt bra att använda i råkostsallad, där den bidrar med volym och få kalorier
Äter du bara rödkål i jultider? Synd i så fall, för rödkål är supernyttig och fylld med fibrer och antioxidanter. Studier har visat att risken för att få bröstcancer hos kvinnor har halverats hos dem som ätit mycket rödkål, jämfört med dem som inte gjort det. Undvik dock konserverad rödkål eftersom den innehåller mycket socker.
Svartkål har samma kvaliteter som broccoli och brysselkål. Det gäller också dess förmåga att bilda gaser i magen. Trösta dig med att det är värst i början. Efter några veckor har tarmarna vant sig och gasbildningen minskar. Det hjälper också att frysa ned svartkål ett par dagar eller värmebehandla den.