Mattips

Köttbullar på julvis

Mina julkryddade köttbullar passar alla dagar även om det inte är julbord.

Har ni haft en trevlig jul? För många blev ju julen lite annorlunda i år. Många utav oss brukar ha hela tjocka släkten på besök. Stort julbord köttbollar, skinka och risgrynsgröt. I år ses vi ute, grillar och fikar. Vissa familjer tittar på Kalle genom fönstret inlindade i filtar, andra åker var och en hem till sig för att fortätta firandet inomhus. 2020 har varit ett år som vi aldrig tidigar har upplevt. Trots att vi inte är lika många runt julbordet så är maten den samma. Jag älskar julmat, men kryddar den på mitt eget vis.

Riktigt varifrån köttbullen ursprungligen kommer från vet ingen säkert, men historien visar att under medeltiden bjöds köttbullar vid Richard den II:s hov i England och dåtidens kokböcker från Bagdad innehöll smaksatta köttbullsrecept.

Köttbullen i sig finns i många matkulturer. Vi i Sverige servera köttbullarna med gräddsås och lingon för att sätta vår prägeln. Köttbullen nämndes för första gången i tryck i Sverige är i Kajsa Wargs kokbok från 1754. Den började dock inte att ätas bland vanligt folk förrän i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga och underlättade.

På Scan har det rullats många köttbullar för hand. Köttbullarna tillverkades med sås i konserv under 50-talet, i mitten av 60-talet började man sälja frysta både råa och stekta köttbullar. I mitten av 60-talet kom en revolutionerande maskin som stansade, inte mindre än, tre köttbullar i taget. I slutet av årtiondet kom de kylda köttbullarna som var föregångarna till dem som idag heter Mamma Scan. I dag har vi kapacitet att tillverka drygt 500 ton köttbullar i veckan och förutom de klassiska Mammas har vi bland annat ekologiska, Mågott och tre sorters smaksatta köttbullar.

Här kommer mitt egna recept på köttbullar:

Julkryddade köttbullar
1 kg färs
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 ägg
11/2,dl bovete flingor
1 lök, riven
1/2 tsk nejlika, malen
1/2 tsk kryddpeppar, malen
Salt och peppar
Blanda alla ingredienser förutom färsen.
Låt stå en stund
Blanda ihop och rulla nu till önskade storlek på bollarna
Smaklig spis!