Dryck

Citronvatten

Små citroner gula

Att trösta sig med godis när du är förkyld eller sjuk är lätt hänt. Man tycker lite synd om sig själv och köper hem både godis och glass. Det känns bra för stunden, men godis och annat sött är inte en så bra när du har fått en förkylning. Bakterier älskar socker och snabba kolhydrater. Om du då äter mycket sött gör det att bakterierna vill hålla sig kvar längre.
Så drick istället mängder av citronvatten!

 

Det finns många anledningar att dricka citronvatten varje dag. Citron är trots sin syrliga smak ett extremt basiskt  livsmedel. Den hjälper till att neutralisera pHvärdet i din kropp. Något som i sin tur motverkar sjukdomar

Citron innehåller mycket C-vitamin, vilket motverkar förkylningar och och stärker ditt immunförsvar. Den har antiinflammatoriska effekter och förbättrar dessutom upptaget av järn i kroppen, vilket också spelar en viktig roll för immunförsvaret.


Att dricka citronvatten bidrar till att balansera upp surheten i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, vilket är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.

Citron är också  känt för att dels ge fräschare andedräkt och kunna lindra tandköttsinflammation. Vänta gärna en tag med att borsta tänderna efter att du druckit ditt citronvatten eftersom det annars kan leda till att tandemaljen urholkas.

Det kan hjälpa till och minska sötsuget. På grund av sitt höga pektininnehåll, det vill säga fibrer, kan det hjälpa viktminskning eftersom detta bland annat motverkar sötsug. Studier har även visat att människor som äter en mer basisk kost går ner i vikt snabbare än andra.

Så börja gärna dagen med en kopp citronvatten.

  1. Koka upp vatten.
  2. Pressa en halv ekocitron i en kopp.
  3. Häll på hälften kallt vatten, hälften hett vatten. Vattnet ska vara ljummet.
  4. Drick och njut!