Mattips

Nyttigt fika

Gott fika för alla tillfällen

Jag tycker om att fika. Tänk att fika på någonting som är nyttigt men ändå smakar så gott. De här bollarna kan ätas som både fika och mellanmål. Perfekt till både barn och vuxna. Barn brukar också tycka att det är roligt att vara med och mosa bananen och rulla bollarna. Kul och nyttigt att göra för hela familjen en regnig dag.
1 banan, mosad
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl kokosflingor
1 msk mandelmjöl
1 msk mangopulver
Den andra sorten är med blåbär/kanel
Blanda ihop och rulla till bollar.
Jag toppade mina mangobollar med kokos och mina blåbär/kanelbollar toppade jag med torrrostade solrosfrön.
Man kan också ta hackade nötter. Bara fantasin sätter gränser!
Förvars i kylskåp.

 

Bara bra ingredienser finns i dessa bollar, till exempel mandelmjöl. Det är inte bara nyttigt, det sätter även en god smak på dina bakverk. Mandelmjöl är endast malda, kallpressade mandlar helt utan tillsatser, där fettet reducerats med 80 %. Det kan användas till det mesta och ersätta vanligt vetemjöl. Mandelmjöl ger en låg blodsockerstegring, perfekt för dig som vill äta lite nyttigare. Det går även utmärkt att använda om du är glutenintolerant. Naturligt glutenfritt, har låg kolhydrathalt och är rik på protein och fibrer.

Kokosflingor innehåller drygt 60 procent fett och de är rika på bland annat kalium, fosfor, fibrer och folat.

Studier visar att havre och havregryn har många hälsofördelar till exempel viktminskning, lägre blodsockernivån och minskad risk för hjärtsjukdom.

Bananer är naturligt fria från fett, kolesterol och salt. Dessutom innehåller de en rad olika vitaminer och mineraler, som till exempel vitamin B6, mangan, vitamin C, kalium, magnesium, riboflavin, niacin, vitamin A och järn samt kostfibrer.

Ta en god kopp te förslagsvis kanelte och sätt dig ner. Kanske en god bok eller sätt dig framför tvn och titta på ditt favoritprogram samtidigt som du mumsar i dig bollarna utan att behöva ha dåligt samvete. Bara ren njutning.