Allmänt Mitas Mat

Vad är havregryn bra för?

Havregryn är bra för dessa områden:

Du blir mätt längre

Alla fiber som havregryn innehåller gör att du håller dig från överdrivet småätande mellan måltiderna. En studie från 2014 som publicerades i Nutrition Journal visade att deltagare som åt havregrynsgröt kände sig mätta längre än de som åt samma portion av honungssötade flingor.

Sänker kolesterolvärdet

Mat med hög fiberhalt gynnar kolesterolnivåerna, och havregrynsgröt är inget undantag. De lösliga fibrerna i havregrynen hjälper till att minska kroppens upptag av det ”dåliga” kolesterolet, som kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke. En kopp kokt havregrynsgröt innehåller hela fyra gram fiber – nästan lika mycket som finns i ett äpple eller en kopp med kokt brysselkål.

Minskar risken för cancer

Fiberrika livsmedel av fullkorn – inklusive havregryn – har visat sig minska risken för kolorektal cancer. En översyn från 2011 i British Medical Journal visade att risken för kolorektal cancer var 20 procent lägre för personer som konsumerade 90 gram mer fullkorn varje dag.

Slutligen är havregryn rika på nyttigt fett som gynnar både blodkärlen och cirkulationssystemet. Om du äter 100 gram havregryn täcker du dessutom en tredjedel av ditt dagsbehov med fibrer. Fibrer hjälper bland annat till med matsmältningen och bidrar till att förebygga hjärt-kärl-sjukdomar.
Bananplättar med havregryn ger lite mer mättnadskänsla och lite mer energi. Mycket bra som småmål på f m eller e m. Till det min egengjorda blåbärs sylt.
Smaklig spis 😊
Blåbär är också nyttigt!
För att ta vara på blåbärets näringsämnen på bästa sätt är det rekommenderat att frysa färska blåbär och plocka fram allt eftersom de ska användas. Undvik halvfabrikat som pulversoppor, färdig sylt och soppor då de ofta innehåller stora mängder socker och ibland sötningsmedel. Nedan har jag sylt så det är inte den jag rekommenderar om ni inte gör den själv hemma utan socker mm.
Skärper hjärnan och skyddar ögat
Blåbär har alltid varit populärt inom folkmedicinen och i dag innehåller flera kosttillskott blåbär. Det är även vanligt att blanda i blåbärspulver i sin smoothie, fil eller gröt. Och varför inte? Blåbär är både i säsong och supernyttigt!
Det finns flera forskningsstudier som visar att blåbär är bra för nervceller både i hjärnan och i ögat. Bären innehåller några av våra mest kraftfulla antioxidanter, som bland annat fungerar som skyddsämnen för våra celler. Det är det intensivt blåa färgämnet som är mest verksamt.