Träning/viktigt och mat

Ge kroppen det den behöver

Får du i dig 800g grönsaker om dagen?

Alla byggstenar är så viktiga i maskineriet, man ska inte strunta i och inte ge den vad den behöver.
Var nyfiken på hur mycket och vad just fin kropp behöver gör att fungera optimalt. Kroppen är en mycket komplex maskin som ska vårdas ömt.

 

Forskare har länge vetat att mycket frukt och grönt leder till en bättre hälsa men nu visar en ny studie från Imperial College London att just 800 gram om dagen kan minska riskerna för att dö i förtid.

Om vi skulle börja äta tio frukter eller grönsaker om dagen skulle så mycket som 7,8 miljoner dödsfall kunna förhindras. Helt otroligt, eller hur!

Studien visar hur hälsan förbättras ju närmare 800 gram man kommer – jämfört med att inte äta några frukter eller grönsaker alls menar studien att man genom att äta 200 gram per dag minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar med 13 procent, medan man genom att äta 800 gram frukt och grönt per dag minskar risken med 28 procent.

Ett viktigt resultat av att äta mycket frukt och grönt är att både kolesterol och blodtryck sänks, och enligt studien kan vissa frukter och grönsaker till och med reducera skador på DNA och minska risken för cancer.

Så tänk lite extra på att få i dig dina grönsaker. Om du har svårt att äta 10 frukter eller grönsaker per dag så kan jag rekommendera att gör en smoothie eller juice på grönsaker och frukt. På det sättet är det enkelt att få i sig sin mängd grönsaker och det bästa av allt är att det är supergott!

Tänk på att få i dig rätt mängd av allt du behöver!
Allt gott
Mita