Råvaror och teknik

Mitas dag med sötpotatis och dess nytta

Lite matinspiration med Sötpotatisen

Sötpotatis och palsternackspuré med chèvre
Chili o lime kryddad kyckling file
Ugnsrostade grönsaker (brysselkål broccoli lök paprika morot) dreva det som fanns i kylen

Zucchini spagetti…

Sötpotatis är nyttigt!

Sötpotatis eller batat är en flerårig, krypande ört i familjen vindeväxter. Rotknölarna används ungefär som potatis men smakar sött. Den är också mycket rödare i färgen än vanlig potatis och mycket större.

Sötpotatis innehåller lite mer fiber än vanlig potatis dessutom och uppvisar ett lägre GI-värde. GI värde betyder glykemisk index för er som inte visste det. Sötpotatis innehållet av vitaminer och mineraler skiljer sig åt något, där sötpotatis har ett högre innehåll av bland annat kalcium, medan vanlig potatis innehåller mera C-vitamin. På det stora hela är de ganska lika varandra näringsmässigt.